Assalamua'laikum
malam tadi belajar resipi butter prawn
dari chef saf yang senang hati :)
walaupun merajuk kat dia sedikit >.<
belajar dengan penuh semangat!
Sebelum ni pernah cakap kat dia
selalu buat butter prawn tak menjadi
tapi dia yang senang hati menawar tuk
mengajar diriku >_<
(sayang chef)
hahaha
apapun mari kita teruskan
Udang
Marjerin (chef cakap yang dalam paket)
Daun Kari
Cili Padi (chef cakap yang panjang punya)
Coat
AjiShio
(chef cakap botol kaler coklat :lada)
1. Udang di goreng dahulu
Sesudah digoreng udangnya
asingkan dahulu ke dalam pinggan
(apa2 bekaslah)
2.Cili hendaklah dipotong memanjang biar nampak
smart kata chef...hihi
3.Kemudian panaskan kuali masukkan marjerin,
kemudian masukkan udang,
(chef cakap jangan sampai marjerin kering)
4. Masukkan bahan2 seperti daun kari dan cili,
gaulkan sampai sebati
(ps: api jangan terlalu kuat ok?)
5. Kalau dah sebati masukkan aji shio
dan last sekali masukkan coat,
besarkan api dengan cepat kemudian angkat
hehehehehe
siap sudah....
(gambar hiasan)
pssst: tak sabar nak cuba resipi chef bagi
nak tunjukkan chef tau! :)
0 SuRaT CiNta:
Post a Comment