Pages

Tuesday, July 19, 2016

Ibu GanTung Diri SelePas BuNuh AnaK

HaSiL BeBeLLaN serikandi_ibtisam at 8:01 PM
PeRasaanMu 
Kota Samarahan: Seorang ibu dipercayai membunuh dua anaknya sebelum menggantung diri di rumah tidak bernombor di Kampung Baru, Kota Samarahan di sini, malam tadi.
Mayat wanita berusia 37 tahun itu ditemui tergantung dalam tandas rumahnya, manakala dua anak lelakinya masing-masing berusia empat dan tujuh tahun ditemui dalam bilik tidur kira-kira 8 malam.
Ketua Polis Daerah Samarahan Deputi Superintendan Lee Chong Chern berkata, polis menerima panggilan daripada penduduk kampung memaklumkan mengenai penemuan dua kanak-kanak dalam keadaan mencurigakan.
Menurutnya, polis membuat pemeriksaan di rumah itu dan menemui dua kanak-kanak lelaki di bilik tidur dengan mulut berwarna hitam.
"Kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun sudah meninggal dunia, manakala adiknya berusia empat tahun dalam keadaan kritikal dan disahkan meninggal dunia ketika dibawa ke Hospital Jantung Kota Samarahan.
"Pemeriksaan lanjut menemui mayat seorang wanita tergantung dalam tandas," katanya.
Katanya, polis menemui botol cecair peluntur dalam keadaan penutupnya terbuka berhampiran mayat kanak-kanak berkenaan, disyaki digunakan wanita itu untuk membunuh anaknya.
"Kemungkinan wanita terbabit membunuh anaknya dulu sebelum menggantung diri. Tiada unsur jenayah lain ditemui di lokasi kejadian," katanya.
Mayat dihantar ke rumah mayat Hospital Umum Sarawak (HUS) untuk dibedah siasat.

WHY? KENAPA INI TERJADI??

OHHHHH NOOOOOOOOOOOOOOO.....

Hai! Aku seorang penghuni walk-up flat dan rumah aku memang sebaris pokok.
Tinggal di tingkat teratas sememangnya segala bunyi-bunyian jelas kedengaran
Segala drama rumah tangga juga boleh disaksikan secara live jika bersiaran dari arah blok bertentangan! Apa kaitan dengan berita di atas???
Oh wokay hampir sahaja aku teralpa...

Apa yang aku ingin ngomelkan & share di sini adalah berkenaan
perbalahan kecil di antara hubby & wifey yang tidak dapat aku lupakan
(bukan nak pasang telinga tetapi sememangnya manusia ber IQ normal memang tak boleh nak tutup telinga apabila suara pertengkaran itu melebihi note bercakap eheh!!! )

So here's the talk-talk between em'...

Hubby: Abang takde duit ni yang macam mana kita nak keluar!!!
Wifey: Kenapa abang boleh keluar sampai lewat malam sebelum ni tetapi bila sayang ajak keluar je terus takde duit?!!! Abang tahu tak sayang STRESSSSSssss duduk dekat rumah je dan perlukan masa untuk keluar?!!! Abang sikit pun tak fikirkan sayang. Apa yang abang buat keluar sampai lewat-lewat malam sebelum ni??? Abang ada perempuan lain ke?!!!
Hubby: Sayang dengar ni. Abang takde buat apa-apa. Abang balik lewat malam pun bukannya ada apa dan ada duit. 

Lebih kurang begitulah alkisahnya... 
selebihnya aku sampai tak larat mendengar dan pasang headpong
(cehhh sebelum ni x pasang plak headpong cishhh)

Aku bujang.. Aku mungkin belum merasai hidup bertangga rumah
Aku mungkin kurang mengerti perasaan hidup berkeluarga sendiri
TETAPI tolonglah wahai manusia jangan berfikiran jumud dan cliche
sehingga melabelkan kami yang single-single ini sebegitu tidak mengerti perasaan 
korang-korang yang telah ke alam DEWASA PG 13+++ >>>18
Hello?Hello? kitakan manusia punya hati dan perasaan
bahkan kemungkinan mereka yang single ini lebih empathy
dari kamu yang sudah bertangga rumah bezanya aku 
mungkin tak pandai cuci berak anak dan pasang pampers budak
BUTTT still aku juga faham!!!

Tahukah kamu???
dek kerana drama rumah tangga kamu yang kami saksikan setiap hari inilah
sedikit sebanyak telah memberi tempias antibiotic terhadap kami agar
menghabiskan sisa hidup ini sebegini selesa... bujang... zero family problem
hanya problem-problem mengong seperti kerja dan hati sendiri mehhh!!!

OK PROCEED dengan hal yang lebih penting...
(mengomel je je kerja aku kang malas orang nak amek port)

Manusia apabila sering bersendiri terperuk di suatu tempat terlalu lama sememangnya minda dan perasaan mereka turut akan merasa sesak
(ibarat dipenjara dirantai dibelenggu sesuatu sehingga fikiran mula dibisik-bisik oleh kenangan memori dan macam-macam hal lahhhh dasar syaitonnnn)

sesungguhnya kita semua normal...part2 bersendiri je terus nak flashback lah terobek lah yang menyebabkan fikiran kita berpinar-pinar dan tersedih sendiri tanpa sengaja
Hati manusia... biasalah!!! But tak semua manusia mampu handle hati dia.
Bila tak mampu handle hati seterusnya akan effect kat mental
So...mental lah orang itu.

Kalau ikut istilah Albert Einstein Stephen Hawking Science nya...
penyakit mental dalam kalangan manusia ini muncul berdasarkan 
condition mental individu itu sendiri
dan asbab kepada SUICIDE adalah gangguan mental!!! 
Dear all, tolong cakna dan ambil berat berkenaan hal ini
kerana Generasi 20 - 20 ini sememangnya ramai manusia yang sakit
So, jom kita usha-usha gangguan mental jenis apakah yang ada pada manusia:-

Gangguan bipolar: Orang yang memiliki gangguan bipolar akan mengalami perubahan mood yang sangat drastis. Yang tadinya merasa sangat gembira dan bersemangat, mendadak bisa berubah menjadi sedih, tidak bersemangat, dan bahkan depresi. Kalangan ini memiliki risiko 20 kali lebih tinggi untuk melakukan percobaan bunuh diri jika dibandingkan dengan orang normal. Diperkirakan, 1 dari 3 orang dengan gangguan bipolar akan mencoba bunuh diri setidaknya 1 kali selama hidupnya.

Depresi berat: Ciri-ciri orang yang mengalami depresi berat adalah merasa putus asa, suasana hati yang buruk, merasa lelah, atau kehilangan minat dan motivasi. Ciri-ciri semacam ini dapat memberi dampak buruk bagi kehidupan orang tersebut secara menyeluruh. Pada akhirnya memicu mereka untuk lebih mungkin mencoba untuk bunuh diri.

Anoreksia nervosa: Menjauhi makanan sebisa mungkin dan selalu berbohong bahwa mereka tidak lapar atau sudah makan. Itulah tanda-tanda pengidap anoreksia. Kalangan ini merasa dirinya gemuk sehingga membuat mereka terus-menerus menurunkan berat badan. Diperkirakan 20 persen pengidap anoreksia akan melakukan percobaan bunuh diri setidaknya sekali selama hidupnya.

Gangguan kepribadian: Tanda utama seseorang memiliki gangguan kepribadian adalah sering menyakiti diri sendiri. Tanda lainnya adalah emosi yang tidak stabil atau memiliki masalah dalam bersosialisasi. Kalangan ini bisa memiliki riwayat pelecehan seksual pada masa kecilnya dan memiliki risiko lebih tinggi untuk bunuh diri. Diperkirakan lebih dari setengah orang-orang dengan gangguan ini akan melakukan percobaan bunuh diri setidaknya sekali selama hidupnya.

Skizofrenia. Sering berhalusinasi, perubahan perilaku atau percaya kepada hal-hal yang tidak benar adalah tanda-tanda orang mengidap skizofrenia. Diperkirakan, 1 dari 20 orang dengan skizofrenia akan mencoba untuk bunuh diri.

So, di sini aku ingin mengaitkan dengan haiwan yang tidak berakal,
Pernah tak tengok Ibu meow makan anaknya sendiri.
Pernahkan??? Kau rasa kejam? OK memang.
Tahu tak kenapa dia makan anak dia? Tak tahu? or Maybe ko akan cakap dia mental
takut terancam dan sebagainya...
So bandingkan tragedi mak kucing dengan berita di atas...
There must be something that triggered that mom doing something that is seriously insanely insane!!!

So, kesimpulannya... sebagai manusia kita memang akan terperanjat brok bila
nampak berita ibu bunuh diri selepas bunuh anak... cucu rogol nenek... abang dan ayah homokseks... 
TETAPI TIDAK PERNAH
sekalipun ambil berat mengenai mengapa perkara ini terjadi begini?
Sudah terjadi baru acah-acah nak ambil berat? 
SORRY You're TOO LATE TO APOLOGIZE~ 
Alasan kelak: Taknak jaga tepi kain orang dan macam2 lah.
Ambil berat dan jaga tepi kain itu dua perkara berbeza.
Dalam hidup bermasyarakat kita kena ambil berat mengenai manusia dan keadaan sekeliling... itulah dikenali sebagai tanggungjawab sosial di mana kau sebagai menusia existed dan dihidupkan untuk memainkan peranan itu
bukannya jadi manusia nak achieved your dream semata-mata then tunggu mati je.

PLEASE WAKE UP AND BE A KIND ONE
Maybe kita tak boleh tolong semua orang tapi tolonglah setakat yang mampu
START NOW DONT WAIT!!!
IF IT IS NOT YOU TO START THEN WHO???

K bye!;)








0 SuRaT CiNta:

Post a Comment

 

AkU PeReMpUaN BiAsA Template by Haidanitazzi Blogger Template | Gadget Review