Pages

Sunday, September 29, 2013

~!0H My G0D!~ KeNaLi LeLaKi MeLaLui HanDPh0ne~

HaSiL BeBeLLaN serikandi_ibtisam at 6:15 AM
PeRasaanMu 
3 SuRaT CiNta Links to this post

~assalamualaikum~

Tengah dok cit-cat dengan kawan~kawan
heheh tetiba muncul topik tentang mamat yang
kitorang tengok time tengah exercise dekat outdoor gym
kihkih bukan ape mamat tuh dok asyik tik-ketik-tik dengan phone
So~suddenly my idea (mentol menyala lam kepala hotak)
to share serba sedikit tentang todays HOT topic lerr

~ngee~
Biasanya lerrr~bebenda macam mobile phone nih
boleh dikatakan sinonim dengan perempuan
coz macam handbag lah to them
namun pada zaman generasi-y nih hoho
even lelaki pun dah macam perempuan
coz ramai yang dok terkepit dengan phone tak kira masa
kikiki
saya plak time jog memang x bawa phone kecuali mp3

So~apakata tanpa berlengah lagi JOM!!! kita discuss
tentang topik hangat nih woot~
kajian di bawah adalah berdasarkan
persepsi perpepsi peresipi
masyakarakat umum
kekekeke
terutamanya
WANITA

KeNaLi LeLaKi MeLaLui HanDPhone

1. Blackberry~ Blackberry ni handphone smart pon yang memang
unik dan memiliki keistimewaan tersendiri lah kan
iaitu ada chat software sendiri dari BB user to BB user yang lain
which can be added thru BB pin (huh i think so)
anyway heheh lelaki yang dok guna BB nih boleh dikatakan kaki
chatters and berpotensi BESOOO! tuk curang jeng jeng jeng
mana taknya heheh asyik berkepit dengan phone 25/7
namun ada gak antaranya yang sememangnya jenis baik
 and berjimat aka dekot-dekot skit
sebab diorang nih hanya akan chat dengan BB user
untuk berjimat cermat amalan mulia hahah
dan abaikan gegel yang xde BB hahah!!!
Apapun diorang x se-smart pengguna samsung, iphone+hp android lain
coz jika dibandingkan BB nih application for software dahla
lambat update hahah dan dengor kabo BB nih memang selalu
hanggggggg kihkih >.< 

2. IPH0NE~ Among HP smart phone yang termahal di dunia
coz dia punya software memang zupzap abesss and highly protected lah
dijamin selamat guna iphone tapi luarnye agak fragile sikit kate oghanglah~~~
Lelaki jenis nih SMART style punya sepesis coz iphone nih
android+smart phone yang memang zasss and 
boleh dikatakan lelaki yang ipong nihhhh memang tayeppp
menjaga standard diri coz yelah!~sape tak tahu iphone tuh mahal ye tak!? hahah

3. SAMSUNG, & others Android Phone~ Hah sape x tahu samsung
HP yang terlaris di pasaran sekarang kihkih saban bulan ade je keluaran
baru sampai tak dan nak update kottt hahah!
Lelaki yang suka pakai samsung nih memang jenis yang suka
update dengan gadget aka boros lah katakan sebabnye diorang
berpotensi besar akan tukar atau upgrade dari samsung note 1 ke 2 ke 3
(hamboi macam beli kuih kat paso) hahahah
HAAA!~bila asek tukar2 phone nih ada potensi tukar2 awek jeng-jeng
hahah! Namun golongan mamat yang pakai samsung ni actually sweet
juga sebabnya samsung ni actually kita boleh jumpa dari harga
paling murah sampai mahal haaa so ada yang baik nih diorang
belikan sebijik phone samsung murah tuk awek ekekeke

4.SONY~ Sony nih memang kita tahu dia punya
sound system canggeh woh tip top gituwww kihkih
Mamat yang pakai sony nih sepesis rock yoh and x kesahla
rock jiwang ke rock kapak ke apeke heheh ape yang penting diorang
memang ROCK-SEMPOI-COOL sebab selalu dengan earphone (brand sony gak)
plug ke phone sony hah layannnn lagu sambil dok jalan tanpa
hirau keadaan sekeliling hahahah!
and boleh dikatakan ada diantara mereka merupakan
 type GEEKS sebabnye kuat main game guna phone sony 
dek kerana sound system sangat
BESTTTTT punyerr~ ngee~

5. NOKIA COKIA~heheh kalau ada mamat umur 20++
and still pakai HP nokia cokia brand cam sabun daun butterfly kerrr
fuhhh mamat jenis nih bagi aku memang
SMART-SWEET-SHY-SHY-SO COOL
apetaknya hahah orang lain dah dok tukar phone ni phone tu
tapi bagi dia malas lah dia nak sibuk sangat sebab baginye
phone tu tuk kol and sms jerrr malas la nak layan
wasap we cat instagaram tewit pesbook lam phone
hahahahah! so walaupun diorang agak outdated
namun mamat sepesis nih memang baik coz tak
mendedahkan diri pada dunia phone generasi-y yang
terlampau sosial huhu
anyway diorang nih ada sifat buruk gak
maybe sebab xnak tukar coz terlampau BAKHIL.

sekian
Kesemua di atas sekadar kajian yang
x semestinya betol kan hahah anyway
buat semua di luar sana heh
'Jangan kerana handphone lidah tidak dapat berbicara
gunalah handphone dengan penuh budi bicara"

*GLURP8


Thursday, September 26, 2013

~!0H My GoD!~KeNaLi WaNiTa~AnEh TAPI FaKta!~

HaSiL BeBeLLaN serikandi_ibtisam at 7:13 PM
PeRasaanMu 
1 SuRaT CiNta Links to this post
~!OH MY GOAT!~

ha~ha~ha~ha~ha
Wanita merupakan antara sepesis majoriti yang
berleluasa meng'kutu'i muka bumi ini
Wanita-oh-Wanita
kau memang sepesis yang rumit
sukar tuk dimengerti

"kita boleh mengenali peribadi 5 lelaki dengan pantas
berbanding wanita yang 1 tuh"
kikiki
al hikayat nyerrr lah kata orang
sekilas ikan di air sudah ku tahu jantan betinanya
*glurp*
YEKER!!! selama nih aku tengok ikan aku x terfikir pun mane
jate mane tino uhum yang aku fikir nak gulai~gulai kan ikan tuh
ekekekekekekekekkekekekekekek

apapon bak to the story morry
LELAKI nih peribadi nye macam KACA clean and clear
LELAKI nih jenis jujur gituwww
(Rasenye x semua kottt =-=)
Namun majoritinya jika dibandingkan dengan
WANITA memang berlainan lerrr sebab sepesis hawa nih
hebat dalam bermain-main dengan perasaan heheh
so agak rumit sebenarnya perasaan ompuan nih
sebab macam cuaca 4 musim heheh
d: berubah sealiran dengan waktu :p 

apapon meh saya sebagai perempuan nak share sedikit
FAKTA bagi MAT-MAT kat luar sana yang ingin
mengenali WANITA SEBENARNYA
kalau nak caya memang bagus, NAMUN adalah dinasihatkan
bahawa janganlah KAUM ADAM dok jadi GAY bila
dah tahu bahawa orang PEREMPUAN memang cenggini
91.97% memang BEGINI!!!
*mohon agar belajar tuk terima hakikat*
ngeeee

WANITA di DALAM dan LUAR


1. BANGON TIDUR

Inilah hakikat nyerrr okeh hehe bahawa orang perempuan nih
bila bangun tidur di RUMAH memang serabai ok...majoriti memang gini hahak
JANGAN TERKEJOT  BANGUN PAGI
PIKIAK KAK LIMAH BALIK RUMOH
Lah fulakkk! 

LELAKI kalau nak dapat bini bangun tidur yang tak serabai
memang xyah dok berangan lah haha tapi bleh jerrr kalau korang
nak bini korang MEKAP 24/7 kihkih 
dan tidur macam PATUNG TUGU of LIBERTY hahahaha!

Nampak kan? So janganlah hairan kalau time diorang bebuat MANJA
nak tido kat bahu korang time tengah syok dok ngedet di LUAR
diorang tidur dengan ayu sekali comeyyy gituwww
(CONTROL seyyy ^_^)
TETAPI
hakikatnya inilah yang terjadi buat sepanjang masa 
hahak SERABAI


2. BILIK BERSEPAH

Hah orang PEREMPUAN nih BAB mengemas DIRI no 1 tapi kemas BILIK
hahahah tunggu MOOD datang hahaha habis semua segala 
sotong ( ehem yang dalam2 tuh)
men dok disumbat kedalam laci-laci yang AVAILABLE haha
macam sotong sumbat ekekeke
canai (baju) diorang lempar lempar jer kalau xde masa
(ada masa pun mood rasa malas dan rasa cam anak
raja ada kuli tuk kutip hahahaha last2 dia yang jadik kuli)
Time kena BEBEL oleh MAK dan YAH nye baru nak kemas haha

3. MANDI

Terutamanya di HUJUNG MINGGU kihkih orang
perempuan memang HANYA akan mandi time tengahari
atau petang hahaha atau MEMANG TAK MANDI LANGSUNG SEHARI
atau DUA HARI hahah inilah hakikat PAHIT tapi BENAR ngee
taktahu kenapa tetapi kalau ikut kajian
sememangnya kebanyakan kitorang memang cenggini
suka PERAM diri macam PERAM jeruk ahaks!
makin lama makin sedap ehhh ehhh yeker
*GLURP*

APAPON wahai jate-jate di outside sana heheh
janganlah menyimpang jalan ke arah GAY plak bila
tahu kami orang perempuan ada pangai yang serupa pangai nih
kekeke KETIDAKSEMPURNAANKU adalah KEISTIMEWAANKU
 kbye!

~!0H My G0D! apabila MARAH aku terasa LAPAR dan mahu MAKAN 0rang!~

HaSiL BeBeLLaN serikandi_ibtisam at 5:42 AM
PeRasaanMu 
0 SuRaT CiNta Links to this post

Th3 JuN@$ M0nK3y
Jadian

Aku suka dia
Tapi aku tak tahu untuk
Bilang kepadanya bila aku suka 
Jatuh cinta kepadanya


Dia cinta yang pertama
Dia yang bisa membuat aku
Merasa deg-degan berdebar di dada
Diam saat mengingatnya


Bulan tolong katakan
Bintang bantu bisikkan kepada dirinya 
Kalau aku mau menjadi kekasihnya


Aku yakin diriku
Nanti pasti membuatnya
Suka kepadaku cinta kepadaku
Dan kita akan jadian


Bulan tolong katakan
Bintang bantu bisikkan kepada dirinya 
Kalau aku mau menjadi kekasihnya (3x)


(Merenung Jauh hrmmm)

Kita semua pernah merasa terjatuh terlentang terbungkam tertekan
terhimpit tersiksa tersedak dan sekalian alam yang berkaitan
ter ter ter ter ni memang sungguh ter...amat lah sukar
Namun~perasaan 'ter' ini merupakan sebagian perasaan
kita sebagai manusia yang sukar dipisahkan umpama
irama dan lagu, aroman dan makanan? hrmmm
(oh tidak~lapor plak sebut makanan)

apapun teruskan dengan mood membincangkan
hal yang menekankan hati ini wuwu Y_Y
(ceh sebut makanan dah bergetar plak iman and emosi)
sememangnya makanan tidak dapat dipisahkan dari kehidupan
terdapat dua jenis manusia di mana apabila dia terkena penyaket 'TER'

pertama tama sekalinya~jeng jeng~
Dia akan menjadi AGRESIF PADA MAKANAN
~NAFSU TERHADAP MAKANAN MENINGKAT~
KUAT MAKAN

type kedua-nye pulaklah ye
Dia akan jadi PHOBIA PADA MAKAN
~HILANG NAFSU MAKAN~ 
LUPA APAKAH ITU 'MAKANAN'
*Glurp*
(Rugi meno golongan kedua nih!!!)

ANTARA SEBAB KENAPA MAKANAN DIKAITKAN DENGAN EMOSI?

  • Menurut kajian kalau rasa tertekan, teresah, tersedih a.k.a penyakit TER nih hehe makanan yang boleh membantu memperbaiki mood korang atau membahagiakan anda adalah seperti kerang, kentang biru, daging, coklat hitam, yogurt, asparagus, madu , tomata, telur, kacang dan pisang.
     (AWAS: Jangan makan melebih-lebih tuk lepaskan tekanan dalaman korang tuh kerana dikhuatiri lepas makan nih ketawa sorang-sorang pulak korang ni =-= dah sudah datang plak penyakit GILA ish ish) 

  • Selain tuh kalau korang rasa STRESS giler membabun~hah DARK CHOCOLATE lah paling berkesan al-sebabnya dak cekelet nih boleh tolong kurangkan hormon stress yang menggatal-gatal melilau di badan

  • Bagi sepesis manusia yang kuat dok tido, rasa lemah lemau limau tuh pulak and tak bleh nak fokus~ korang sebenarnya kurang  makan makanan seperti ayam, sayuran hijau, kentang, roti, cereal gituwww


  • Golongan yang cepat nak sentap aka HATI TISU aka keturunan EMO  nih sebenarnya bukan apa tetapi mengalami masalah dalaman badan yang kurang bahan bakar~so macam ada lemak tepu terlampau lah dalam badan yang menepukan lagi ke'emo'wan atau kesensitipan hati diorang heheh ehemmm seharusnya kalau asek dok emo tuh korang padat diorang dengan epal atau buahan-buahan lain yang mengandungi karbohidrat tambah protein atau lemak kekeke

  • Hah bagi mereka yang merupakan golongan cacing mengelepar plak (CEMAS, RISAU, GELISAH) tak menentu tuh jeng jeng mereka ni kurang makan-makanan yang mengandungi Omega-3 seperti ikan

  • Hok yang nih pulak~sepesis yang suka terBAKOR-BAKOR -pemarah- Panas Baran-HULK uhuhu diorang nih perlu dihadiahkan teh ekekek antaranya seperti TEH HIJAU agar dapatlah mengurangkan marak api yang membahang membakor dalam diri depa-depa yang kuat nak marah nih ehe

  • JENG JENG yang terakhir diriku nak share~ngee~ golongan yang suka berair mata duyung aka ratu drama melankolik~ PENYEDIH~ nak menangis aje-aje wow golongan ni sebenarnya perlu mendapatkan vitamin D yang seimbang ngeh ngeh seperti susu rendah lemak wuwu. Selain tuh makanan yang mengandungi vitamin D mampu membantu mengurangkan rasa takut hehe NO WONDER time kita kocik-kocik somel maseh mak kita slalu bagi minum susu kalau nak tidur heh betul x?

TAHUKAH KENAPA PENTING nak share benda ni???!!!
HAH cuba bayangkan orang yang tengah MARAH
cun plak korang yang baik hati nih korang bagi makan asam pedas haha
mau taknya makin MEMBAKOR hah amek!

*GLURP*
-__-



Wednesday, September 25, 2013

~!0H My G0D! Mengamuk? Hmmm

HaSiL BeBeLLaN serikandi_ibtisam at 2:33 AM
PeRasaanMu 
3 SuRaT CiNta Links to this post
~Assalamualaikum~

AnyeonGGG
Kenapa topik mengamuk?
Mungkin kerana video yang agak viral
"ISTERI MAT YO MENGAMUK"
kikikikiki

*glurp*
Laman ini bukan laman gosip ye uhuhu
anyway tujuan jari~jemari ini menari~nari di atas papan kekunci
sebenarnya bertujuan tuk menceritakan tentang perihal mengamuk?
Who Mengamuk? What Mengamuk? Why Mengamuk? 
Where Mengamuk? When Mengamuk?
How Mengamuk?
Soalan yang agak crucial untuk dipersoalkan perihal MENGAMUK!!!~~~ LOLZ

Anyway saya telah terbawa~bawa tuk menaip cerita tentang
mengamuk disebabkan sebagai wanita saya agak tersentap kenapa
seorang wanita berkelakuan agak tidak beradab terhadap seorang warga emas
hanya kerana dek soal parking kereta? 
hmmm (terfikir-fikir sampai terlentang terbungkam tertidok)

Saya menulis cerita ini bukan kerana wanita tersebut merupakan isteri 'MAT YO'
tetapi kerana wanita tersebut adalah seorang wanita dan
sebagai isteri MAT YO memanglah serba sedikit mempengaruhi
stigma kita sebagai masyarakat a.k.a pengguna FB a.k.a penonton tegar U-TUBE
yang mengenali MAT YO= Pemain Bola Sepak MALAYSIA

Apa yang saya ingin pertekan di sini adalah kenapa
perlu mengamuk hanya kerana PARKING?
hmmm adakah masa itu cun pulak waktu bini nye angkat bendera jepun?
-______-
~!GLURP!~

Apapon mai kita usha
ANTARA SEBAB KENAPA PEREMPUAN MUDAH NAK MENGAMUK?

1. Tatkala tiba hari peperangan iaitu bendera jepun telah berkibar atau dikenali
sebagai musim cuti-cuti Malaysia dalam kalangan wanita~so musim camni memang
merupakan musim tengkujuh katakan hormon bergelora jiwa meronta so mudah
naik segala lava gunung berapi

So~pada yang tak bernasib baik memang akan mudah dipekiakkk haha jangan
cari pasal pada kaum hawa time ni ok?

2. Hati Tisu~Perempuan ni hati macam tisu~lembut gituwww fuhhh jangan
simbah air nanti mudah koyak, kalau disimbah bara api memang marak
terbakorrr fuhhh

3. Bagi perempuan kalau dapat suami ala-ala retis gelemeres evegerin gitu
dia pun perlu dipandang sebagai retis gamaknya so~ perempuan sepesis gini
dia pun nak tumpang glemor suaminye eheheh tak semua tetapi ada gak jenis
camni...wooo orang cakap perempuan yang ada virus SS
(Syok Sendiri~High Class)~perempuan jenis ego~pantang ditegur~ terus di saman nye kite
*glurp* Mohon Terasa *glurp*

4. Bosan~Hidup dia tade life bukan sebab busy tetapi memang
takde benda nak buat~so dengan muka-muka dia pun nampak sangat tertekan
mata -_- camni haaahhhh huahua
berhati~hati hah pacik makcik ce abe akak adek2 luar sana
perempuan jenis nih mudah nak menengking sebab bosan
sangat so dia nak carik hal sket kehkehkeh

5. Style~ sesetengah perempuan fikir dia ni macam
'Yuhee the witch' haha nih jenis mudah terpengaruh dengan drama
telenovela samarinda segalanya-dia dok pikiak diri dia nih 'cool' aka 'smart'
pandai nak kutuk orang + kononnya garang so nampak cantek
gagaga ;D perempuan jenis nih memang semua orang takut
tapi sebenarnya dia lah yang paling penakut kat dalam gelap ekekeke

So pada lelaki-lelaki luar sana TOLONGLA paham dehhh bahawa
perempuan nih memang sepesis lemah dan bila lemah kami banyak masalah
so janganlah dok pijak-pijak kami and amek kesempatan tuk menerokai
kelemahan kami ini
(oh duduk tersimpuh sambil mengelap dahi olololo)

ARIGATO!

Apabila marah kita memerlukan 43 otot muka
manakala untuk memukul hanya memerlukan 3 otot
kerana itu orang lebih gemar menggunakan otot yang 3 itu haha

>.< LOLOL >.<

Wednesday, March 13, 2013

~!0H My G0D! GaYa, MuTu, KeunGGuLaN

HaSiL BeBeLLaN serikandi_ibtisam at 5:47 AM
PeRasaanMu 
0 SuRaT CiNta Links to this post
Assalamualaikum ^_^

Sedar tak sedar begitu cepat masa berlalu
tanpa menghiraukan sesiapa
Bercakap tentang masa...perkara yang paling
banyak berkembang mengikut perubahan masa
adalah "fashion"

yeahhh tudiaaa fashion!!!
paling laris sekarang semua nak ikut fashion orang korea
tak kurang tu jugak yang bertudung pun banyak fashion
ada yang fashion cekik leher
ada yang fashion bawak buah atas pala
macam-macam betul fashion zaman sekarang
(-_-)7 aigoo

Adakah anda juga merupakan seorang ''fashionita"???
Adakah anda ingin menjadi seorang "fashionita"????
huarh huarh apapun mari den nak share sket blog
owner yang memang gempak nih!
namanya kak senduk
(my feveret akak!)

Jom kita tinjau2 fashion yang kak senduk perkenalkan
pada fashionista2 anda digalakkan try gaya2 nih k huahua


cara pakai tudung ni mudah je…
anak tudung..belasah je anak tudung apa…
pin bawah dagu..kelepet tepi..
amik cincin masuk ujung tudung tarik…
siap..selalunya makcik2 banyak pakai style tudung ni


tudung ni pulak mmg biase…
makcik2 nak pi sebeleh umah ..
kuar2 jalan2..tudung bawal katanya…
ujung tudung selempang kiri dan kanan..siap…pantas….


ade satu masa tudung corak2 cam ni mmg populer…
ape lagi amik tudung ikat ke ..ala2 mudah dan cepat…
so makcik2…paling sesuai ketika hendak kepasar 
dan mengumpat dengan jiran sebelah…


ha macam ni pun ade..anak tudung ko terkeluar…
kadang tu sampai tutup kening….
ni ala2 x nak bagi nampak anak rambut katanya….
ni yang menekankan prinsip penutupan aurat ni…


tudung mmg populer tahun 80an..
tudung cikgu bedah katanya…ikat belakang…jalannnn…lalalala


bila dah masuk2 tahun 2000 tu..mula tudung wardina katanya…
ikat..gulung2 kat kepala..nahhh sepit tepi muka..siap…wardina x muka akak?…


bila wardina punya tudung populer…
ade lagi tudung baru..tudung binda katanya…nak jugakkk…. 
kannnn ala2 sebonjot kat tepi muka…chantek sangat aku….



then kuar pulak tudung kain jersi..ala2 getah.
ko sarung je..siap…mudah cepat….
macam2 kaler ade…pelangi..tompok2..ko cakap je…
(dah macam jep sepah dah akak)



di gabungkan pulak dengan tudung lain..
nampak kelainnan katanya…variasi katanya…yer kerr…



ni tudung ala2 mak datin…bagi nampak rambut…ala2 kelas tanya..
bagi nampak remos….jambul…ko mampu?


pernah nampak orang pakai tudung cam ni?…
ni ala2 fesyen penjual kain orang kampuchia…meniaga katanya ..
panas…bagi nampak telinga..senang nak tawar menawar harga kain…
bagi jelas dengor…
so wardina dah ade tudung…binda dah ade…
so akak nak jugak…akak namakan tudung senduk…


langkah 1: amik tudung bace cerah..cream..
warna light2..pakai cam biase…tudung bawal lagi bagus…
langkah 2: ikat kebelakang ujung tudung tu..
jerut leher hingga muka bertukar menjadi biru…
langkah 3: amik tudung lain corak2…bendera juga boleh yer…
langkah 4: amik tudung warna tadi…letakkan di bawah dagu….
ala2 nak gantung diri gitew
langkah 5: ikat mati di atas kepala..pastikan ketat…
pastikan nak bukak mulut pun susah yer….
langkah 6: ikat reben..pastikan kemas…
tadaaaaaa…siap…….chantek kan…

nak cantek lagi letak keronsang..penambang gaya…
dah siap tudung senduk….
gaya ni mmg sesuai di pakai ketika majlis berjumpe bakal mertua…
melawat saudara di hospital tampoi…

(wakaka pandai kak senduk buat cute ala korea kan? :p)



kalau nak cantek lagi..
gunakan anak tudung putih dan tudung puteh sebagai warna asas….
untuk aksesori..amik sedikit kapas sumbatkan 
ke dalam dua belah lubang hidung… 
gaya ini sesuai untuk menghadiri 
majlis tahlil arwah dan majlis pengebumian.
 sekian terima kasih selamat mencuba…

(yang paling last ni tak boleh bla buat aku ketawa
nak mapos bhahahahaha chantekkkk arh kak senduk)

Mesej udang di sebalik mi
*glurp* ^-* nebes2

Islam menekankan kesederhanaan dalam bertudung
Buat apa bergaya lebih pada luaran tetapi pada dalaman
lupa nak bergaya dengan menghiaskan iman di dalam hati

justme:
*glurp*

copyright@http://meriahuoll.blogspot.com/2011/07/dutung-dulu2.html
Credits to kak senduk untuk entry yang best

Saturday, March 9, 2013

AnTaRa KaSih SuCi atau KaSih yang MeMbenTuk

HaSiL BeBeLLaN serikandi_ibtisam at 4:23 AM
PeRasaanMu 
0 SuRaT CiNta Links to this post
Assalamualaikum dan Salam Maghrib ^_^

Oh KaSiH???

KaSiH SuCi atau KaSiH yang MeMbenTuK

Tahu tak perbezaan antara dua kasih ini?
Kebiasaannya di dalam filem kita selalu mendengar ini ayar ini 
''kasih suci''
dan memang biasa juga setiap pasangan kekasih atau bukan kekasih
sentiasa mengucapkan ''akan ku beri kasih nan suci'' dan mengaku
''kasihku padamu suci wahai kekanda''

TETAPI

memang biasa juga kita melihat banyak
konflik+tragedi+penipuan+drama
yang mengaku "kasih suci" namun -_- hampehhh
memang hampeh dan sama sekali tidak suci

TAHUKAH ANDA???

bahawa kasih yang membentuk itulah merupakan
sebuah kasih suci
di dalam kehidupan ini kita sebagai manusia
biasa tidak akan pernah akan sempurna
~(o.O)~FAKTA yang PAHIT tapi memang semua tahu

Jangan pernah sesekali mengaku kasih kamu suci
Jangan pernah sesekali menawarkan kasih suci pada orang
Jangan pernah sesekali cuba mencari apa itu makna kasih suci
kamu tidak akan mampu dan menemukan jawapan apakah
''kasih suci"

*glurp*

search pacik google: maksud kasih suci
search result: nama tiada dalam rekod


So wahai wanita di luar sana sekiranya ada seorang
lelaki yang menawarkan diri menjadi suami yang ingin 
membentuk kamu menjadi seorang insan yang dikasihi ALLAH
membentuk kamu ke arah kebaikan
membentuk kamu menjadi soleha

pilihlah dia kerana Kasih yang membentuk membawa
kamu ke arah Kasih Suci
Menawar Kasih Suci semata hanyalah omong kosong

~_~ glurp!

Friday, March 8, 2013

WaNiTa LeBiH SeTia berbanding LeLaKi

HaSiL BeBeLLaN serikandi_ibtisam at 7:09 AM
PeRasaanMu 
0 SuRaT CiNta Links to this post



Yang Pertama:

HARI KELMARIN


Aku dan Kamu tidak mampu untuk


 mengubah apa pun yang telah terjadi.

Aku dan Kamu tidak mampu untuk


menarik perkataan yang telah terucapkan.

Aku dan Kamu tidak mungkin 


lagi menghapus kesilapan lalu
dan mengulangi kenangan manis yang dirasakan kemarin.

Biarkan hari kemarin berlalu;

Lepaskan saja...


Yang kedua:
HARI ESOK

Hingga mentari esok hari terbit,

Aku dan Kamu tidak tahu apa yang bakal terjadi.

Aku dan Kamu tidak mampu menetapkan esok hari.



Aku dan Kamu tak mungkin gembira atau sedih esok hari.

Esok hari belum tiba;



Biarkan saja...



Yang tersisa kini hanyalah :
HARI INI

Pintu masa lalu telah tertutup.

Pintu masa depan pun belum tentu akan tiba.

Tentukan saja diri kamu untuk hari ini.

Kamu dapat mengerjakan  banyak perkara hari ini

Bila kamu mampu memaafkan hari kelmarin

Dan melepaskan ketakutan akan esok hari.



Hiduplah hari ini.
Kerana, masa lalu dan masa depan hanyalah permainan hidup yang rumit.


Hiduplah apa adanya.
Kerana yang ada hanyalah hari ini...


Perlakukanlah setiap orang dengan kebaikan hati dan rasa hormat,
Meski mereka berlaku buruk pada kamu


Cintailah seseorang sepenuh hati hari ini,
kerana mungkin esok hari cerita sudah silih berganti.


Ingatlah bahwa kamu menunjukkan penghargaan pada
orang lain bukan kerana siapa mereka,


 tetapi karena siapakah diri kamu sendiri


Oleh itu wahai temanku...


 jangan biarkan masa lalu membelenggumu
Atau masa depan membuatmu gusar


Lakukan yang terbaik HARI INI !
Dan lakukan SEKARANG juga !


Oh Ada apa dengan kesetiaan???


1. Wanita kurang berbohong berbanding lelaki. Wanita berkata benar setiap kali berdepan dengan persoalan-persoalan ‘cepumas’. Tetapi jika terkena lelaki, tidak tentu lagi jawapan yang diberikan ada kebenarannya. Senang cerita, dalam 10 patah perkataan, mungkin hanya sepatah yang betul.
2. Perempuan menerima lelaki seadanya, tanpa menilai status atau darjat. Susah senang wanita sanggup harungi bersama demi cinta. Lelaki zaman ini pula lebih cenderung memilih pasangan berdarjat. Sanggup meninggalkan pasangan sebelumnya hanya kerana mengejar gadis yang lebih bagus berharta, berkedudukan atau popular.
3. Ketika lelaki mengalami masalah, wanita sanggup menjadi pendengar setia. Sering memberi sokongan. Segala nasihat akan diberikan. Semua saranan bakal dibentangkan agar si buah hati menemui jalan penyelesaian.
4. Memahami lelaki lebih di saat jatuh bangunnya dia. Wanita akan menghulurkan tangannya saat kehancuran pasangan. Takkan pernah terfikir meninggalkan pasangan walaupun lelaki itu tinggal sehelai sepinggang (mungkin ada yang kurang setuju, tetapi hakikatnya ramai yang sanggup susah bersama).
5. Sifat keterbukaan tanpa ada selindung. Wanita berterus-terang mengenai segala hal. Tiada apa perlu disorokkan. Berbanding lelaki yang punya pelbagai lapisan dalam diri mereka. Malah lebih banyak berselindung dari berterus-terang.
6. Menyimpan rahsia pasangannya dengan ketat. Segala rahsia diceritakan kepadanya pasti terkunci. Wanita tidak suka menjaja keaiban pasangannya. Mereka akan menyimpan segala rahsia walaupun setelah berpisah.
7. Tidak penah meminta-minta wang ringgit daripada lelaki kerana wanita kini lebih berdikari. Lelaki pula suka mengambil kesempatan jika pasangan mereka lebih berduit. Terdapat juga kes di mana lelaki sanggup curang dengan isteri kerana tidak dimanjakan dengan wang.
8. Wanita berkorban lebih terutama melibatkan pasangannya. Sanggup membatalkan temu janji penting demi menjaga buah hatinya yang sakit, atau apa-apa juga keperluan yang didambakan.
9. Seandainya ada lelaki lebih kacak sekalipun memberikan perhatian dan nombor telefon, wanita lebih cenderung bercerita mengenai dirinya yang telah berpunya. Sebaliknya lelaki kalau mendapat perhatian wanita seksi, pasti mula mengaku solo.
10. Wanita tak kisah diajak bertandang ke rumah keluarga kekasih. Tak kira berapa pun usia percintaan tetapi wanita tetap tenang untuk berdepan keluarga kekasih. Lelaki selalunya memberi alasan belum bersedia. Padahal mereka takut jika berjumpa keluarga nanti, soal perkahwinan terpaksa dibincang lebih awal.


Sumber Dipetik daripada:
Copyright@MyNewsHub

Kekuatan Maaf Kekasih Allah ~Rasulullah S.a.W~

HaSiL BeBeLLaN serikandi_ibtisam at 6:30 AM
PeRasaanMu 
0 SuRaT CiNta Links to this post


Seorang lelaki Arab bernama Tsumamah bin Itsal 
dari Kabilah Al Yamamah pergi ke Madinah dengan 
tujuan hendak membunuh Nabi Shalallahu alaihi wa sallam. 
Segalacpersiapan telah dilakukan, senjata sudah disandangnya, 
dan ia pun sudah masuk ke kota suci tempat Rasulullah tinggal itu. 
Dengan semangat meluap-luap ia mencari majlis Rasulullah, 
langsung didatanginya untuk melaksanakan maksud tujuannya. 

Tatkala Tsumamah datang, Umar bin Khattab ra. yang melihat 
gelagat buruk pada penampilannya menghadang.
Umar bertanya, “Apa tujuan kedatanganmu ke Madinah?
Bukankah engkau seorang musyrik?”
Dengan terang-terangan Tsumamah menjawab, 
“Aku datang ke negeri ini hanya untuk membunuh Muhammad!”.

Mendengar ucapannya,  Umar terus menyerangnya. Tsumamah
tak sanggup melawan Umar yang perkasa, ia tak mampu 
mengadakan perlawanan. Umar berhasil merampas senjatanya 
dan mengikat tangannya kemudian dibawa ke masjid. Setelah
mengikat Tsumamah di salah satu tiang masjid Umar segera 
melaporkan kejadian ini pada Rasulullah.

Rasulullah segera keluar menemui orang yang bermaksud 
membunuhnya itu. Setibanya di tempat pengikatannya, 
beliau mengamati wajah Tsumamah baik-baik, kemudian
berkata pada para sahabatnya, “Apakah ada di antara kalian 
yang sudah memberinya makan?”.

Para shahabat Rasul yang ada disitu terkejut dengan 
pertanyaan Nabi. Umar yang sejak tadi menunggu perintah 
Rasulullah untuk membunuh orang ini seakan tidak
percaya dengan apa yang didengarnya dari Rasulullah. 
Maka Umar memberanikan diri bertanya, “Makanan apa yang 
anda maksud wahai Rasulullah? Orang ini datang ke sini ingin
membunuh bukan ingin masuk Islam!”

Namun Rasulullah tidak menghiraukan sanggahan Umar. 
Beliau berkata, “Tolong ambilkan segelas susu dari rumahku, 
dan buka tali pengikat orang itu”. Walaupun berasa hairan,
Umar mematuhi perintah Rasulullah. Setelah memberi
minum Tsumamah, Rasulullah dengan sopan berkata kepadanya, 
“Ucapkanlah Laa ilaha illa-Llah (Tiada ilah selain Allah).” 
Si musyrik itu menjawab dengan ketus, “Aku tidak akan
mengucapkannya!”. 

Rasulullah memujuk lagi, “Katakanlah, Aku bersaksi tiada ilah selain
Allah dan Muhammad itu Rasul Allah.” Namun Tsumamah tetap 
berkata dengan nada keras, “Aku tidak akan mengucapkannya!”
Para sahabat Rasul yang turut menyaksikan menjadi geram terhadap 
orang yang tak tahu bersyukur itu. Tetapi Rasulullah malah
membebaskan dan menyuruhnya pergi. Tsumamah yang musyrik itu 
bangkit seolah-olah hendak pulang ke negerinya. Tetapi belum
berapa jauh dari masjid, dia kembali kepada Rasulullah dengan 
wajah ramah berseri. Ia berkata, “Ya Rasulullah, aku bersaksi tiada ilah 
selain Allah dan Muahammad Rasul Allah.”

Rasulullah tersenyum dan bertanya, “Mengapa engkau tidak 
mengucapkannya ketika aku memerintahkan kepadamu?” 
Tsumamah menjawab, “Aku tidak mengucapkannya ketika
masih belum kau bebaskan kerana khuatir ada yang menganggap
aku masuk Islam kerana takut kepadamu. Namun setelah engkau 
bebaskan, aku masuk Islam semata-mata karena mengharap keredhaan 
Allah Robbul Alamin.” 

Pada suatu masa, Tsumamah bin Itsal berkata, “Ketika aku 
memasuki kota Madinah, tiada yang lebih kubenci dari Muhammad. 
Tetapi setelah aku meninggalkan kota itu, tiada seorang pun di muka 
bumi yang lebih kucintai selain Muhammad Rasulullah.

Sahabat………..
Adakah kita pengikut ajaran beliau?
Tetapi sejauh mana kita mampu memaafkan kesalahan orang? 
Seberapa besar kita mencintai sesama? 
Jika TIDAK jawapan kita, 
kita perlu bertanyakan kembali ikrar kita yang pernah
kita ucapkan sebagai tanda kita pengikut beliau…
sesungguhnya, beliau adalah contoh yang sempurna 
sebagai seorang manusia biasa. 
beliau adalah Nabi terbesar, 
Suami yang sempurna, 
Ayah yang sempurna,
Pemimpin yang sempurna, 
teman dan sahabat yang sempurna,
Jiran yang sempurna. 
dan
Kekasih Allah yang sempurna

Semoga Shalawat dan salam senantiasa dilimpahkan kepada beliau,
junjungan dan teladan kita yang oleh Allah telah diciptakan 
sebagai contoh manusia yang sempurna.
Salam ’alaika ya Rasulullah………
Semoga Bermanfaat….
*glurp*
 

AkU PeReMpUaN BiAsA Template by Haidanitazzi Blogger Template | Gadget Review