Pages

Tuesday, July 5, 2011

ResEpi BerGediL DaGiNg+AyAm

HaSiL BeBeLLaN serikandi_ibtisam at 3:49 AM
PeRasaanMu 
MY LOVE TOWARDS COOKING

"cooks with the feels of LOVE and HOPE to make
a delicious FOOD"

life is like cooking
you just need to know the recipe
and the steps
then you will be safe
-serikandi-

assalamua'laikum warahmatullahi wabarokatuh ^_^
pada hari ini anak orang menghasilkan

bergedil daging+ayam seperti biasa

huhu tengah goreng2 bergedil datanglah

adekku cakap
"esok boleh bekal tak, ada kawan tanya
tentang bergedil ni dia
cakap sedappp"

hehehe tengah dok buat bergedil ni

i ever think about opening "bergedil" shop
that is only focussing on the "bergedil"
all the menu will be "bergedil" with

different type of flavour

why i like to make "bergedil"???

even though th
e process is quite melecehkan
for preparing the "bergedil"

WHYYYYYYYYY?????


ok sebabnya

1. that is one way bagi mereka yang tidak suka
makan isi ayam atau memasukkan isi ayam ke
dalam
menu makanan harian such as ayam masak merah,
kari ayam and so on...
so mereka boleh la memanfaatkan isi ayam ini

bagi mengelakkan pembaziran dengan membuang isi2

ayam yang tidak dimakan jika dimasak

uishh panjang lebar nya explanation

yup...disebabkan kami sekeluarga suka
makan part tulang ayam yang memang sedap
kerana isinya yang begitu liat berbanding isi ayam

yang lumat ^_^ huhu


so anyone interested to learn how to
make
"BERGEDIL DAGING/AYAM"


BAHAN-BAHAN DIPERLUKAN

a) isi ayam bahagian dada 500g= blend jangan terlampau lumat
then gorengkan hingga masak masuk ke dalam pinggan (ketepikan)
b) daging= beli daging cincang di kedai that cost for about RM6
c) bawang besar 1 biji=potong halus
kemudian tumis bawang besar masukkan b) yang sudah dibasuh
dan ditapis kemudian gorang sehing
ga cukup masak
time goreng u can put some "perencah maggi" (ketepikan)
d) bawang merah 3/4 biji=hiris halus
kemudian gorengkan hingga agak 'brown' sikit
angkat dan (ketepikan)
e) lastly kentang 4/5 biji=kupas kulitnya dan rebuskan sehingga lembut
masukkan ke dalam mangku
k dan lenyekkan

then the last and last and last step
masukkan semua bahan2 yang (ketepikan=a,b,c dan d)
ke dalam lenyekkan kentang tadi

opss sorry..actually lastly step menggoreng

f) pecahkan telur 2/3 biji=asingkan the putih telur daripada
kuning telur and to make bergedil we only need the putih telur
untuk menggoreng

lenyekkan kentang yang sudah digaul diuli tadi bulatkan
dan depend on u nak buat what ever shape u guys like lah
bulatan lenyekkan tadi u can uli with tepung kentucky
so that dia tak hancur
uli kat bahagian lua
r shape k...

then ulian itu celupkan ke dalam putih telur
masukkan ke dalam "minyak panas" yang meledak2
di dalam kuali yan
g membara sehingga ke"brown"an

ps*make sure ulian dicover putih telur sepenuhnya
untuk mengelakkan terburai apabila digoreng

just try it at home
AMARAN KERAS: mamak j
angan tiru k...haha

love:
serikandi




0 SuRaT CiNta:

Post a Comment

 

AkU PeReMpUaN BiAsA Template by Haidanitazzi Blogger Template | Gadget Review