Pages

Thursday, June 23, 2011

DaLaM MiHrAB CiNtA

HaSiL BeBeLLaN serikandi_ibtisam at 5:14 PM
PeRasaanMu 

assalamua'laikum ^_^ apa khabar?
khaifa hall? dengar tak lagu "dalam mihrab cinta" oleh Afgan??
ha itulah theme song untuk filem DALAM MIHRAB CINTA
yang baru sahaja ku tonton dan ingin
ku share dengan siapa2 sahaja pembaca
yang belum menontonnya

saya anak orang malaysia memang gemar
menonton FILEM dan salah satunya FILEM ISLAMI INDONESIA
difahamkan juga bahawa filem ini
merupakan sebuah filem yang di adaptasi
daripada sebuah buku
berminat nak membaca??? :)
ya saya sudah sediakan url untuk download nya di bawah
(sila klik) oh tak dapat sila search ok :)

http://data.zulfanruri.com/DalamMihrabCinta_III.pdf

Mari kita terjah sikit

SINOPSIS

Di sebuah pesantren di Kediri,
ada seorang pemuda bernama Syamsul (Dude Herlino)
yang rela meninggalkan kehidupannya yang cukup nyaman
demi tekadnya untuk belajar menuntut ilmu dan bergabung dalam pesantren.
Kehidupan dalam pesantren membuatnya dekat Zizi (Meyda Sefira),
seorang putri pemilik pesantren yang sebelumnya
pernah menolong Syamsul saat dia dijambret di kereta.
Namun semuanya tidak berjalan dengan lancar,
Syamsul kemudian dituduh mencuri oleh Burhan (Boy Hamzah)
sahabatnya sendiri di dalam pesantren.
Hal ini membuatnya jatuh,
dia diusir dari pesantren dan keluarganya sendiri juga
sudah tidak mempercayainya lagi dan menganggapnya
sebagai seorang penjahat.

Sehingga akhirnya dia menjadi seorang pencopet sungguhan,
akibat tidak kuat menahan rasa laparnya.
Di tengah semua masalah dan kekacauan dalam hidupnya ini,
Syamsul masih tetap diberikan jalan oleh Tuhan untuk melakukan tobat.
Dia dipertemukan kembali dengan seorang gadis soleha
bernama Sylvie (Asmirandah),
dan dari sini kehidupannya berubah.

Syamsul berhasil menjadi seorang guru ngaji
dan belum lama ini dia mendapat tawaran
untuk menjadi seorang Ustad pengisi acara
dalam sebuah acara televisi swasta,
kepercayaan orang-orang terhadap dirinya
sudah mulai pulih perlahan-lahan.

Apakah ini semua berarti Syamsul berjodoh
dengan Sylvie yang telah mengubah hidupnya ?
ataukah Zizi cinta pertamanya yang sempat kandas ?

aisey dramatik kan???
dengar lagu pun begitu puitis???
lagipun sedih juga... dan aku memahami situasi
dude herlino tu :)
memang tak terbeban rasanya pabila
menjadi bahan fitnahan orang

so, hope anak2 orang di Malaysia faham k
bahasa indonesia :)
please jangan bikin malu orang Malaysia
kita boleh!!! k
sekian


0 SuRaT CiNta:

Post a Comment

 

AkU PeReMpUaN BiAsA Template by Haidanitazzi Blogger Template | Gadget Review