Pages

Thursday, March 7, 2013

Oh WaNiTa SeDuNia

HaSiL BeBeLLaN serikandi_ibtisam at 7:51 PM
PeRasaanMu 
Happy Ladies Day to All the Ladies in the World
exception to the transgender hahah
pondan jangan perasan pleaseee

one question: Pernahkah kau menyesal menjadi wanita???
My answer: Oh NO!!! NO!!! NO!!!
Tetapi bagaimana pulak dengan isu wanita yang menjadi lelaki
atau spesis lain ianya digelar sebagai 'tomboy'???
*glurp*

admin faham bahawa mereka pasti menjawab
''saya tak minta jadi begini tetapi tuhan bagi"
Aigoo =-= Tuhan tidak pernah mengkehendakkan sesuatu yang
buruk untuk hambanya melainkan sebuah ujian
seharusnya golongan seperti ini membantu diri untuk
mengubah diri sendiri dan masyarakat sekeliling pun please lah
jangan terus berfikiran orthodox dengan mengasingkan golongan ini
(kang kena kat hang satgi padan muka!!!! *glurp* minta jauh!)

Spesis tersebut perlu dibantu tau! bantu betulkan hormon
dalam badan mereka sebab mak den cakap
golongan tersebut ada hormon yang terlebih
dan hormon estrogen kurang huhuhu
entahlah! ~(-_-)~ bebenda saintifik nih huhu bukan bidang den
So harap-harap mereka belajarlah macam mana nak
membentuk hormon estrogen lebih dalam badan
(doakan ada doktor yang pakar akan wujud dalam bidang camni)
haish ni tak! semua orang biarkan =-= hmmm

apapun mari den taknak membebel panjang
kita teruskan dengan sharing~sharing article
betapa istimewanya kita sebagai wanita! yuhuu!

Renungan buat insan yang bergelar wanita. 
Ketahuilah betapa istimewanya dan bertuahnya 
menjadi wanita. 
Bagi kaum lelaki, hormatilah 


kaum wanita yang bergelar ibu dan isteri. 

Berikut adalah himpunan hadis-hadis:


1. Doa wanita lebih maqbul daripada lelaki kerana 
sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. 
Ketika ditanya kepada Rasulallah s.a.w. akan 
hal tersebut, jawab baginda : "Ibu lebih penyayang 
daripada bapa dan doa orang yang penyayang 
tidak akan sia-sia."

2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 
1,000 orang lelaki yang tidak soleh.

3. Seorang wanita solehah adalah lebih baik 
daripada 70 orang wali.

4. Seorang wanita solehah adalah 
lebih baik daripada 70 lelaki soleh.

5. Barang siapa yang menggembirakan 
anak perempuannya, darjatnya seumpama orang 
yang sentiasa menangis kerana 
takutkan Allah s.w.t. dan orang yang takutkan 
Allah s.w.t.  akan diharamkan api neraka 
ke atas tubuhnya.

6. Barang siapa yang membawa hadiah 
(barang makanan dari pasar ke rumah) 
lalu diberikan kepada keluarganya, 
maka pahalanya seperti bersedekah. 
Hendaklah mendahulukan anak perempuan 
daripada anak lelaki. Maka barangsiapa 
yang menyukakan anak perempuan  
seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail a.s.

7. Tidaklah seorang wanita yang haid itu, 
kecuali haidnya merupakan kifarat (tebusan) 
untuk dosa-dosanya yang telah lalu, 
dan apabila  pada hari pertama haidnya membaca 
"Alhamdulillahi'alaa Kulli Halin Wa Astaghfirullah“
 (Segala puji bagi Allah dalam segala keadaan 
dan aku mohon ampun kepada Allah dari segala dosa.);
 maka Allah menetapkan dia bebas dari neraka dan
 dengan mudah melalui siratul mustaqim yang 
aman dari seksa, bahkan Allah Ta'ala 
mengangkatnya ke atas darjat, seperti darjatnya 
40 orang mati syahid, apabila dia selalu berzikir 
kepada Allah selama haidnya.

8. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan
 tinggal bersama aku (Rasulullah s.a.w.) di dalam syurga.

9. Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan 
atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan 
atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ehsan 
dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka 
dengan penuh rasa taqwa serta bertanggungjawab,
 maka baginya adalah syurga.

10. Daripada Aisyah r.ha. "Barang siapa yang 
diuji dengan sesuatu daripada anak-anak 
perempuannya, lalu dia berbuat baik 
kepada mereka, maka mereka akan menjadi 
penghalang baginya daripada api neraka."

11. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

12. Apabila memanggil akan engkau dua orang 
ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.


Begitu istimewanya menjadi wanita sehingga Allah kurniakan
begitu banyak rahmat yang tidak terhingga
So...itu je yang terdaya untuk di share
Sebenarnya banyak lagi...anyway
to All the Ladies in the World
Jom Top-up Amal Ibadah kita seperti yang tertera
^_____^
*glurp*

0 SuRaT CiNta:

Post a Comment

 

AkU PeReMpUaN BiAsA Template by Haidanitazzi Blogger Template | Gadget Review